НОВОСТИ

НОВОСТИ

ДОМОВИТЕ НА АДОРА ШТЕДАТ ЕНЕРГИЈА И ПАРИ ВО ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

ДОМОВИТЕ НА АДОРА ШТЕДАТ ЕНЕРГИЈА И ПАРИ ВО ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

Во екот на енергетската криза, кога се апелира за штедење на глобално ниво, домовите изградени од брендот Адора се издвојуваат по штедливоста на енергија за затоплувањe, по ниските сметки за централно градско греење и потрошената електрична енергија. Тоа се должи на А класа енергетски ефикасните објекти, што Адора пионерски, прва во регионот започна да ги гради во 2006 година, кога за тоа не постоеше ниту обврска, а ни законска регулатива.

Адора прва во Македонија доби енергетски сертификат (енергетски пасош) издаден од лиценцирана фирма, за првиот изграден енергетски ефикасен станбен објект во Скопје од највисоката А класа, во 2014 година. Изградбата на штедливи, енергетски ефикасни домови е долгорочен проект на Адора, при што секој нов објект е поусовршен од претходниот, со употреба на најнови материјали, стандарди и технологии. Високата енергетска ефикасност е резултат на одличната фасадна, кровна и подна термоизолација на објектите, ставање органска фасада и користење обновливи извори на енергија преку фотоволтаиците, што Адора прва ги воведе во колективното домување во Македонија.
Заштедата на енергија за греење и ладење резултира со значително намалување на сметките за потрошена електрична енергија споредено со порано и со ниски сметки за централно градско греење, што за просечен стан на Адора од 50 m² е околу 1.000 денари месечно. Во време на енергетска и економска криза ова е од исклучителна важност за граѓаните, што резултира со заштеда на пари во домашниот буџет.

Адора е добитник на 9 национални награди од министерството за економија на Македонија за долгорочна изградба на зелени, еко домови, за поздрава иднина и заштита на животната средина, наградена е како најеколошка компанија од Град Скопје и како предводник во остварувањето на целите за одржлив развој од Организацијата на Обединетите Нации-ООН. Според Здружението на лиценцирани енергетски контролори во Македонија, ваквиот однос на градежниот бренд Адора зборува за висока свест не само кон комфорот на живеење, туку и кон намалувањето на енергетските потреби и загадувањето на животната средина, што според здружението е позитивен пример за сите компании.

Адора

Поврзани вести

АНТОНИО ДАМЈАНОВСКИ НАШИОТ НАЈУСПЕШЕН МЛАД МОТО КРОС ТАЛЕНТ СО НАТАМОШНА ПОДДРШКА НА АДОРА ЈА СТАРТУВА НОВАТА СЕЗОНА

Со трка на отворениот македонски шампионат во недела во Гевгелија, нашата Адора Атлета Антонио Дамјановски, најталентираниот, најмлад и најуспешен мото крос возач во Македонија, ја

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ДРАГАНА ЧИФЛИГАНЕЦ ЗА БИЗНИС ИНФО ОТКРИВА ДЕКА ИЗГРАДБАТА НА ОБЈЕКТ ВО ЦЕНТАРОТ НА СОЛУН Е НЕЈЗИН НОВ ПРЕДИЗВИК

Извршната директорка на Адора инженеринг, д-р Драгана Чифлиганец, во интервју за порталот Бизнис Инфо одговара на повеќе актуелни прашања за градежниот бизнис во Македонија и

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ДЕСЕТ ГОДИНИ ПО ПРВИОТ ВЕШТАЧКИ ЗЕМЈОТРЕС ВО МАКЕДОНИЈА МЕДИУМИТЕ ВО СРБИЈА ПИШУВААТ ЗА ЗНАЧЕЊЕТО НА ОВОЈ ТЕСТ ЗА СТАБИЛНОСТА НА ОБЈЕКТИТЕ

Катастрофалните земјотреси во Турција и Сирија, каде тлото сеуште не мирува и неодамнешните потреси на Балканот, повторно ја актуелизираа важноста на квалитетот на градење за

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ДУШКО ЧИФЛИГАНЕЦ-ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА АДОРА БИЗНИС ГРУПАЦИЈА ВО БРЕНДОВИ КАПИТАЛ

„Во услови на огромна инфлација, стеснети пазари на капитал, енормен дисбаланс во цените на градежните материјали и отежнетите услови на работење, клучно беше да им

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

АДОРА СО ФИНАНСИСКА ДОНАЦИЈА ЗА НАСТРАДАНИТЕ ВО ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО ТУРЦИЈА И РЕГИОНОТ, СО ПОРАКА ЗА ХУМАНОСТ И СОЛИДАРНОСТ

Компанијата „Адора инженеринг“, која е дел на интернационалната Адора Бизнис Групација,  донираше финансиски средства за настраданите во катастрофалниот земјотрес, кој однесе многу невини човечки животи

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ADORA BUSINESS GROUP ВО КАПИТАЛ – „НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ КОМПАНИИ 2021/22“

Под наслов „20 ГОДИНИ ADORA BUSINESS GROUP – БИЗНИС И ГЕОГРАФСКА ДИВЕРЗИФИКАЦИЈА“, магазинот КАПИТАЛ објави две страници тематски прилог во специјалната едиција „НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

АРХИТЕКТ ЗОРИЦА БЛАЖЕВСКА-СОРАБОТНИК НА АДОРА ДОБИ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Универзитетскиот професор, архитект Зорица Блажевска ја прими наградата „Андреја Дамјанов“, за животно дело во областа на архитектурата и градителството, од Асоцијацијата на архитекти на Македонија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ