ПОДГОТОВКИ ЗА ПОСТАВУВАЊЕ КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА СПОМЕНИКОТ ЗА ВОДИЦИ ВО ОХРИД

На брегот на Охридското Езеро, кај градското пристаниште во Охрид, започнаа подготвителните работи, со копање на теренот, за поставување камен темелник на новото спомен обележје посветено на големиот христијански празник  Богојавление-Водици. На средбата на донаторот на споменикот, Кумот на Водици Охрид-2012, проф. д-р Ванчо Чифлиганец и главниот градежен инженер во Стефан Орачески со претставници на општина Охрид и здружението Богојавление, договорено е во петок, на 31-ви јануари, на верскиот празник Свети Атанасиј, во 12 часот, камен темелникот да биде поставен со свечен чин на осветување од стана на свештеници на МПЦ, сегашниот кум на Водици, охридскиот градоначалник д-р Никола Бакрачески и донаторот, проф. д-р Ванчо Чифлиганец, генерален директор на Адора Инженеринг. Споменикот за Водици, кој ќе биде во духот на традициите на најмасовата прослава на Богојавление во овој дел на православието, е дар за граѓаните, туристите, Охрид  и Македонија како ново автентично и атрактивно обележје во центарот на Балкансиот Ерусалим.

 Донаторот, проф. д-р Ванчо Чифлиганец, Кум на Водици 2012 во посета на локацијата за споменикот во Охрид

Идејно решение на спомен обележјето за Водици во Охрид

 

 

 

 

Архива