ФОНДАЦИЈА

CSR – ФОНДАЦИЈА ЧИФЛИГАНЕЦ

ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

За похуман, порамноправен и посреќен свет

ФОНДАЦИЈА ЧИФЛИГАНЕЦ

Фондацијата проф. д-р Ванчо Чифлиганец е основана на 15 декември 2014 година од Адора инженеринг, како круна на дологогодишната корпоративна општествена одговорност и продолжение на филантропската традиција на проф. д-р Ванчо Чифлиганец со семејството. Мисијата на фондацијата е да го поддржи и унапреди развојот на образованието, науката, спортот, културата, уметноста, да организира хуманитарни и други активности, со цел да придонесе за изградба на подобар и порамноправен свет, со еднакви можности за сите граѓани без дискриминација по ниедна основа. Во 21 годишното постоење, фондацијата и Адора, за поддршка на заедницата, вложила многу труд, хуманост, љубов и средства од над 5 милиони евра.

4_new

Почитувајќи ги принципите на Глобалниот Договор и целите за одржлив развој на Организацијата на Обединетите Нации, Адора од 2012 година е активна членка на Глобалниот Договор на ООН, најголемата асоцијација на општествено одговорни компании во светот.

Филантропијата на проф. д-р Ванчо Чифлиганец има корени во хуманоста и солидарноста негувани во неговото скромно семејство, продолжила преку поддршката на неговото образование, за да прерасне во корпоративна навика, заштитен знак, етички, бизнис кодекс и препознатлив имиџ на Адора. Мотото дека еден човек и една компанија не постојат само за себе и за своето опкружување, дека секој во рамките на своите можности треба да им помага на другите, да ѝ возврати на заедницата и да го сподели успехот со неа, беа водилки на Адора и Фондацијата проф. д-р Ванчо Чифлиганец во реализацијата на голем број општествено одговорни проекти.

Поддршка на младите и спортот

Покажувајќи дека хуманоста нема граници, Адора Бизнис Групацијата и Фондацијата проф. д-р Ванчо Чифлиганец како главен партнер со Фондацијата Новак Ѓоковиќ, во 2021 година изградија нова, комплетно опремена, модерна детска градинка во село Љубиш, Србија. Градинката која е во близина на туристичкиот планински центар Златибор и новиот комплекс 21st Century Residence, Spa & Wellness by Adora, на децата од предучилишна возраст им нуди едукација, игра и развој во безбедна, адекватна и креативна средина. Со овој проект, како и со поддршката на Фудбалскиот Клуб Златибор, регионалниот фудбалски куп Пријателство, спортот и заедницата во Златибор, интернационалниот бренд Адора ја прошири корпоративната филозофија надвор од границите на матичната држава. Секогаш водилка е премисата дека вистинскиот успех на компаниите се мери според квалитетот на општеството што тие умеат да го создадат во средините во кои делуваат.

6_new

Донации

Православниот храм Св. Јован Крстител на Вардар во Скопје, фонтаната во паркот Кисела Вода, саат кулите во Ѓорче Петров и Струмица,  Спомен обележјето Богојавление во Охрид, медицинска опрема за болници, современи помагала и школска опрема, санација на дотраениот покрив во Посебното основно училиште „Златан Сремец“, реновирана спортската сала во ОУ „Невена Георгиева Дуња“ во Скопје, доделени стипендии на ученици, студенти и вработени, 200 хуманитарни пакети во Охрид, илјадници оброци за бездомниците во Скопје, нов дом над опожарената куќа на Трајкови во Дедино.
Една деценија Адора го поддржува Димитар Ѓорѓиев, четирикратен светски и европски првак во кик бокс, под покровителство на фондацијата е формиран Кик бокс клубот и Центарот за боречки спортови „Адора“, еден од најдобрите на Балканот. Адора е покровител на Антонио Дамјановски, најмладиот, најталентиран и најуспешен мото кроз возач, златна кацига на Македонија. Адора беше спонзор на „Охридско Лето“, на концертите на Тамара Тодевска и ДНК. Купувачите во Адора се наградени со автомобили, патувања низ светот и вредни подароци за новиот дом и семејството.