НОВОСТИ

НОВОСТИ

СВЕЧЕНО ЌЕ БИДЕ ОСВЕТЕНО И ОТВОРЕНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕТО „БОГОЈАВЛЕНИЕ-ВОДИЦИ“ ВО ОХРИД-ДОНАЦИЈА НА ПРОФ. Д-Р ВАНЧО ЧИФЛИГАНЕЦ-КУМ НА ВОДИЦИ ОХРИД-2012

СВЕЧЕНО ЌЕ БИДЕ ОСВЕТЕНО И ОТВОРЕНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕТО „БОГОЈАВЛЕНИЕ-ВОДИЦИ“ ВО ОХРИД-ДОНАЦИЈА НА ПРОФ. Д-Р ВАНЧО ЧИФЛИГАНЕЦ-КУМ НА ВОДИЦИ ОХРИД-2012

Утре-сабота-5 јули во 10 ч. и 30 мин. на градското пристаниште во Охрид, свечено ќе биде осветено и отворено новото спомен-обележје „Богојавление-Водици“, донација на проф. д-р Ванчо Чифлиганец, ген. дир. на Адора Инженеринг, кум на Водици Охрид-2012, дар за Охрид, граѓаните и сите посетители и туристи кои доаѓаат во балканскиот Ерусалим. Се покануваат сите граѓани на Охрид и гостите кои ќе бидат викендов на брегот на Охридското Езеро, да присуствуваат на свеченоста со што ќе и се оддаде почит на богатата традиција на празнување на Водици во Охрид, што прерасна во масовен верско-туристички спектакл, заштитен белег на оваа културно-историска престолнина на Балканот. За спомен-обележјето „Богојавление-Водици“, претставено преку симболот „Фаќач на крст“, дело на авторот-академскиот скулптор м-р Ангел Коруновски, поставено на релјефен постамент со ранохристијански и богојавленски мотиви и за традицијата на прослава на Христовото крштевање во Охрид, е објавена книга на македонски и англиски јазик. Отворањето на спомен-обележје „Богојавление-Водици“, што симболично ќе го извршат градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески и донаторот, проф. д-р Ванчо Чифлиганец, е во рамките на манифестацијата „Бело лето“, со што симболично се означува почетокот на главната туристичка сезона во Охрид.

Спомен-обележје „Богојавление-Водици“ на градското пристаниште во Охрид 

Адора

Поврзани вести

ПРЕД 10 ГОДИНИ ОСВЕТЕНА ЦРКВАТА СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЛ ВО АЕРОДРОМ ЧИЈ КТИТОР Е ПРОФ. Д-Р ВАНЧО ЧИФЛИГАНЕЦ

Пред десет години, на 14 јуни 2014, со голем црковно-народен собир беше осветен и свечено отворен православниот храм „Свети Јован Крстител“ во Општина Аеродром, кај

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

АДОРА СО НОВИ ИСКУСТВА И КОНТАКТИ ВО СВЕТСКАЛА ЛИГА ЗА ВОДОРОД НА САМИТОТ HYDROGEN EUROPE 2024

Многу нови контакти и средби со светската елита во чиј фокус е водородот, најнови сознанија за глобалните трендови во производство на зелена енергија и стремеж

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Во најтешките времиња носевме храбри одлуки. Душко Чифлиганец од Адора со впечатлив настап на форумот на најугледниот економски магазин во Скопје

„Градежништвото било, е и во иднина ќе биде наша примарна бизнис љубов, деловна пасија, што и покрај бизнис диверзификацијата на полето на финансиите, банкарството и

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ