НОВОСТИ

НОВОСТИ

Адора Инженеринг ја поддржува меѓународна летна школа за архитектура и дизајн во Охрид

Адора Инженеринг ја поддржува меѓународна летна школа за архитектура и дизајн во Охрид

Факултетот за архитектура и дизајн при Универзитетот Американ колеџ од Скопје (УАKС), во рамките на манифестацијата Охридско Лето, а во соработка со Заводот за заштита на спомениците од Охрид ја организира втората меѓународна летна школа за архитектура и дизајн што се одржува во Охрид. Меѓународна летна школа насловена „Преобмислување на метаболизмот”, финансиски е поддржана од градежната компанија Адора Инженеринг што често ги помага стручните и образовни форуми како и културни манифестации, кои нудат креативни идеи и нови знаења.

Целта на оваа школа е афирмација и промоција на архитектурата и можноста за креативно изразување на идните архитекти. Истовремено, оваа школа им овозможува на студентите да ги унапредат професионалните знаења и способности за полесно да ги совладаат предизвиците од културната експанзија.

Минатата година, на првата летна школа во организација на факултетот за архитектура и дизајн при Американ Колеџ Скопје, учествуваа околу 30 студенти, а оваа година бројот на студенти и заинтерсирани за учество на летна школа е зголемен и има преку 50 пријавени студенти од неколку држави меѓу кои: Италија, Иран, Романија, Молдавија, Албанија, Русија, Украина, Хрватска, Србија, Словенија и Полска. Тие ќе имаат за цел да предложат архитектонски и дизајнерски интервенции за неколку локации во град Охрид, кои во текот на работата ќе можат сами да ги изберат.

Во рамки на летната школа, оваа година сите учесници ќе присуствуваат на предавања од врвни и еминентни емиња од светот на архитектурата, меѓу кои Јошихару Цукамото и Момојо Каиџима од Јапонија и Винко Пенезиќ и Крешимир Рогина од Хрватска. На крајот на летната школа, ќе биде организирана изложба и јавна презентација на трудовите, а на сите учесниците ќе им бидат поделени дипломи.

Поддршката на Адора Инженеринг на летната меѓународна школа за архитектура и дизајн во Охрид е дел од општествено одговорните практики на компанијата за помагање на заедницата, на што е посветена како членка на Глобалниот Договор на ООН.

 

Адора

Поврзани вести

МЛАДИТЕ НАТПРЕВАРУВАЧИ НА КБК АДОРА СО 5 – ЗЛАТНИ СРЕБРЕНИ И БРОНЗЕНИ МЕДАЉИ НА SERBIA OPEN WAKO EUROPEAN CUP

Младите талентирани кик боксери од КБК Адора, минатиот викенд остварија одлични резултати на Serbia Open, WAKO European Cup ranking tournament. Од турнирот во Белград, тие

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЛОБОДАН ИВЧЕСКИ НАШИОТ СЕНИОР МОТО КРОС ШАМПИОН СО ПОДДРШКА НА АДОРА ТРИУМФИРАШЕ НА СТАРТОТ НА СЕЗОНАТА 2023

Слободан Ивчески Цобо, државниот мото крос MX Сениор шампион, освои две први места натпреварувајќи се на првиот отворен Македонски шампионат со кој мото крос сезоната

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЧЕСТИТКИ ОД АДОРА ЗА ВРВНОТО ПРИЗНАНИЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА „НАЈДОБРА БАНКА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2023“

Компанијата Адора инженеринг, како еден од значајните поединечни акционери и квалификуван акционер во Комерцијална банка АД Скопје, на сите вработени, на целиот менаџерски тим и

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

АНТОНИО ДАМЈАНОВСКИ НАШИОТ НАЈУСПЕШЕН МЛАД МОТО КРОС ТАЛЕНТ СО НАТАМОШНА ПОДДРШКА НА АДОРА ЈА СТАРТУВА НОВАТА СЕЗОНА

Со трка на отворениот македонски шампионат во недела во Гевгелија, нашата Адора Атлета Антонио Дамјановски, најталентираниот, најмлад и најуспешен мото крос возач во Македонија, ја

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ