НОВОСТИ

НОВОСТИ

ПРВИОТ ВЕШТАЧКИ ЗЕМЈОТРЕС ВО ЈУЛИ 2013 ЈА ПОТВРДИ УНИФИЦИРАНАТА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА СТАБИЛНА И КВАЛИТЕТНА ГРАДНА НА БРЕНДОТ АДОРА

ПРВИОТ ВЕШТАЧКИ ЗЕМЈОТРЕС ВО ЈУЛИ 2013 ЈА ПОТВРДИ УНИФИЦИРАНАТА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА СТАБИЛНА И КВАЛИТЕТНА ГРАДНА НА БРЕНДОТ АДОРА

На 58 годишнината од разорниот земјотрес, кој во 1963 кој го смени ликот на Скопје, одзеде 1070 животи, повеќе од 3000 беа повредени и над 200 илјади граѓани останаа без своите домови, им оддаваме почит и слава на жртвите со желба никогаш да не се повтори ваква катастрофа. По овој повод се потсетуваме на првиот вештачки земјотрес кој во поновата историја на Балканот и Македонија, по повод 50 годишнината од скопскиот земјотрес, во јули 2013 година на свој станбен објект во Ново Лисиче, Скопје, го организира Адора Инженеринг во соработка со реномираниот Институт за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија ИЗИИС. Вештачкиот потрес во 2013-та година од 5,5 степени според Европската макросеизмичка скала, не предизвика никакви оштетувања на објектот и ја потврди врвната цврстина и сеизмичка стабилност со која се одликуваат сите згради на Адора. Настанот пред 58 години предизвика огромен интерес и беше проследен со над 60 медиумски објави. Адора Инженеринг организира уште еден вештачки земјотрес на своја станбена зграда во Општина Аеродром, Скопје во 2014 година, кога уште еднаш научно и практично се докажа високата геомеханичка стабилност и сеизмичка отпорност на објектите изградени од овој лидер во високата градба во Македонија со интернационално реноме, со што се потврди стандрадизираната унифицирана методологија која се применува на сите станбено-деловни објекти изградени од овој градежен бренд. 20 годишната традиција на Адора Бизнис Групацијата продолжува во Србија, на Златибор, каде комплексот „21st Century Zlatibor Residence, Spa & Wellness by Adora” е изграден со геомеханичка стабилност од 100 Mpa, што е околу 30 % поголема сигурност од вообичаните стандарди за градба во златиборскиот регион. Градежниот бренд Адора е пионер во воведување на многу иновации, најсовремени трендови и најнапредни технологии во високата градба на Балканот, за побезбеден, поквалитетен, поекономичен и поздрав живот на граѓаните кои заслужуваат дом според европските стандарди. Видео од симулираниот земјотрес на зграда на Адора во јули 2013 беше објавено во многу медиуми во Македонија

Адора

Поврзани вести

АДОРА АПЕЛИРА ДА БИДЕМЕ ХУМАНИ И ВО ОВА ТЕШКО ВРЕМЕ ЗА БИЗНИС И ЖИВОТ

Адора Бизнис Групацијата, и покрај исклучително тешката 2022 година и големите предизвици со кои се соочува модерното општество на мировен, макро, микро економски и општестен

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Проф. д-р Ванчо Чифлиганец ја промовира автобиографската книга „Мојот македонски код“ по повод 20 години Адора и други јубилеи

„МОЈОТ МАКЕДОНСКИ КОД – Живеам за да работам – Ако си борец ќе бидеш и творец“, е најновото авторско дело на проф. д-р Ванчо Чифлиганец,

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА КАДЕ АДОРА Е НАЈГОЛЕМ ПОЕДИНЕЧЕН АКЦИОНЕР СО ОДЛИЧЕН ТРИ-КВАРТАЛЕН РЕЗУЛТАТ ВО 2022 И НАЈВИСОК РАНГ ОД МАКЕДОНСКИТЕ БАНКИ НА ТОП 100 НАЈГОЛЕМИ БАНКИ ВО ЈИ ЕВРОПА

Од почетокот на годинава до крајот на септември, Комерцијална банка АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат од 1.850,8 милиони денари (30 милиони евра), што споредено

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПОСТИГНАТ Е ДОГОВОР ЗА ПАРНОТО ГРЕЕЊЕ ВО СКОПЈЕ. АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ ДОБИ ЦВРСТИ ГАРАНЦИИ ДЕКА ЕСМ ЌЕ ГИ КУПИ ТОПЛАНИТЕ ИСТОК И ЗАПАД И ЌЕ ГО ПЛАТИ ДОЛГОТ КОН КОМПАНИЈАТА

Менаџментот на Адора инженеринг доби цврсти гаранции од ЕСМ АД дека во најбрз можен рок, според сите домашни законски прописи ќе почне постапката за купопродажба

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ССК ГИ ПОВИКА ИНСТИТУЦИИТЕ НИЗ ДИЈАЛОГ СО АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ ДА ГО РЕШАТ ПРАШАЊЕТО СО ТОПЛАНИТЕ ЗА ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ ТОПЛИНСКА ЕНЕРГИЈА ВО СКОПЈЕ И ДА СЕ ПОКАЖЕ ДЕКА ВЛАДЕЕ ПРАВОТО ВО ДРЖАВАТА

Сојузот на стопански комори на Македонија во соопштение до јавноста ù даде безрезервна поддршка на компанијата Адора инженеринг со апел дека правото на сопственост е

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ