НОВОСТИ

НОВОСТИ

АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ НА ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ И ПУБЛИКАЦИЈАТА ЗА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ ВО СЕКТОРОТ ДОМУВАЊЕ ВО СКОПЈЕ

АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ НА ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ И ПУБЛИКАЦИЈАТА ЗА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ ВО СЕКТОРОТ ДОМУВАЊЕ ВО СКОПЈЕ

Проектот „Енергетска ефикасност во секторот домување“ и промоција на публикацијата „Зелени работни места, случајот на Република Македонија“ со презентација на клучните наоди од студијата, потенцијалот на зелената енергија да креира еколошка енергија и работни места, беа во фокусот на настанот кој на Скопски саем го организираа УСАИД и Хабитат Македонија. Меѓу присутните од државните институции, општините, образовни институции, релевантни стручњаци и експерти, компаниите и невладиниот сектор, политичари и претставници на јавниот живот, беа и д-р Драгана Чифлиганец, Нина Кепеска и Ивана Бајкова-Шаља од  Адора Инженеринг Скопје, кои од различни аспекти се вклучени во енергетската ефикасност, главен приоритет во работењето на градежната компанија, која е пионер во воведувањето и лидер во изградбата на зелените еко домови.

Претставниците на Адора Инженеринг на презентација на публикацијата и проектот за „Енергетска ефикасност во станбениот сектор во Македонија“

За енергетската ефикасност, зелените домови и генерирањето нови зелени работни места во Македонија, зборуваа Џејмс Стајн, директор на мисијата на УСАИД во Македонија, кој меѓу другото истакна дека Македонија заостанува четири пати зад развиените европски земји во поглед на енергетската ефикасност, Зоран Костов и Ристо Иванов од Хабитат ја нагласија потребата од водечка улога на владата преку создавање јасна правна рамка за креирање чиста зелена економија, зелени работни места и примена на главните светски трендови во Македонија. Авторот на студијата проф. д-р Пеце Недановски од Економскиот факултет во Скопје ја претстави студијата со препораки да се основа Фонд за енергетска ефикасност во Македонија за подобрување на состојбите во оваа сфера.

Промоција на проектот и студијата за енергетска ефикасност во Македонија

Проектот на УСАИД И Хабитат за енергетска ефикасност во секторот за домување на население со ниски приходи е тригодишна иницијатива со која се опфатени 26 згради во пет општини во Македонија, населени со семејства со ниски приходи, со цел да се зголемат капацитите за примена и да се подигне свеста за значењето на енергетската ефикасност. 

Адора

Поврзани вести

Адора инженеринг во ТОП 200 – Успешна приказна од градежната индустрија

„Адора инженеринг, којашто го прослави својот 20ти роденден изминатата година, неуморно продолжува да работи и да постигнува нови успеси“- објави едицијата 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Најчитаните српски медиуми пишуваат за нашиот комплекс 21st Century Zlatibor

Воодушевени од неодамнешните објави на најпрестижните светски instagram профили за архитектура, ентериер и дизајн, кои низ текст и фотографии, во суперлатив го претставија новиот апарт

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Со акцијата „Во спомен на Биби“, Адора обезбеди преглед на дојка за сите свои вработени жени

Под мотото „Свесни сме“, Адора Бизнис Групацијата организирано се придружи на розовиот октомври, месецот посветен на подигнување на свеста кај жените, за заедничка борба против

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Адора со хотелот на Златибор се најде на најпрестижните блогови за архитектура и дизајн во светот

„21st Century Zlatibor е уникатен кондо хотел лоциран во прекрасниот Златибор, во срцето на српските планини. Изграден од регионално реномираната Адора Бизнис Групација, тој е

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

„ОАЗА ОД ВКУС И ЕЛЕГАНЦИЈА НАСРЕД ПЛАНИНСКИ АМБИЕНТ“- 21ST CENTURY ZLATIBOR НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА SRBTEL.MK

Најпосетената планина во Србија, ова лето прослави 130 години од воведувањето на организираниот туризам. Во годината на јубилеот, за љубителите на планинскиот хедонизам, на Златибор

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

21 години Лидер & Предводник во високата градба во Македонија

На 28-ми август, православниот празник Голема Богородица, во 2002 година, потврдениот успешен стопанственик, општественик и филантроп, проф. д-р Ванчо Чифлиганец ја основа приватната компанија Адора

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ